ExperiDance | oktatok | SÁNDOR

ROMÁN SÁNDOR

ROMÁN SÁNDOR

A Táncakadémia alapítója, művészeti vezető, koreográfus, oktató


Már tíz évesen, 1975-ben fellépett Fidel Castro vendégeként Kubában a Világ Ifjúsági Találkozón, a Nagy István vezette cigándi táncegyüttes táncosaként. Pályaválasztását kiváló tánctudásán kívül ez az élmény is befolyásolta.

Az Állami Balettintézet legmagasabb pontszámot elért felvételizőjeként elkezdődött tehetségének kibontakozása, majd több néptáncgyűjtő és -tanító körúton is részt vett Tímár Sándor tanítványaként.

A diploma megszerzése után 1983-ban szólistaként táncolt a Honvéd Együttesben. Dolgozott a Budapest Táncegyüttesben és az Állami Népi Együttesben is, ahol szintén a magyar folklórkincs újraértelmezésével foglalkozott.

Egyéves amerikai tanulmányútja után, a kortárs tánctechnikák néptáncba való beépítésével létrehozta 2000-ben saját tánctársulatát, az ExperiDance-t.

Koreográfusként több színházzal és rendezővel együttműködve változatos stílusú előadásokat hozott létre. A Nemzeti Színház mellett a Magyar Állami Operaház „A fából faragott királyfi” koreográfiája is az ő nevéhez fűződik. Dolgozott együtt több neves filmrendezővel (Jancsó Miklós, Bereményi Géza, Novák Emil, Meskó Zsolt, Iglódi István) koreográfusként és a filmek társalkotójaként is. A színházban és filmezésben szerzett tapasztalataival mind az ExperiDance társulatot gazdagította, melynek eredményeként egy teljesen új táncstílus jött létre.

Román Sándor az Állami Balettintézet mester képzésén klasszikus balettmesteri diplomát szerzett, majd dolgozott a Táncművészeti Főiskolán, a Győri és Pécsi Balettnek, a Szlovén Nemzeti Operában Ljubljanában és Bolzano Városi Színházban is. A legmagasabb szintű balett kultúrát az ExperiDance stílusba is beépítette.

Az ExperiDance Production hatalmas népszerűségnek örvend, több éve szerepel a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a RaM Colosseum és a Művészetek Palotája repertoárjában teltházas előadásokkal. Az alkotó és a tánctársulat nevét már szerte a világon márkanévként tartják számon.

Teltházas előadásokkal léptek fel Pekingben a Magyar Kínai Évad részeként és Sanghajba is meghívást kaptak, ahol jótékonysági esten is színpadon álltak. Ausztria, Németország és Svájc arénáiban az Apassionata produkcióin keresztül hétvégenként rendszeresen akár 30.000 ember előtt népszerűsítik az ExperiDance-t.