ExperiDance | oktatok | Zsófia

Horváth  Zsófia

Horváth Zsófia

Táncos, koreográfus


1969-ben születtet Zalaegerszegen. Tizenkét évesen kezdett táncolni a Zalai Táncegyüttesében. 1983-ban felvételt nyert az Állami Balettintézet Néptánc Tagozatára, ahol 1987-ben végeztem. Az iskola elvégzését követően a Honvéd Táncszínház társulatához szerződött, amelynek azóta is tagja. Tanítottam Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Szlovákiában, továbbá hazai amatőr és hivatásos együttesekben is. 2000-ben elnyerte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat. 2001-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán. Jelenleg a főiskola Táncművész- Néptáncpedagógus szakán szakán végzős hallgató.

2001-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntették ki. A magyar folklór mellett kiemelt figyelmet fordított a cigány kultúra megismerésére. Ennek gyümölcseként született meg 1998-ban a Nemzeti Kulturális Alap, és a Soros Alapítvány támogatásával a Szekérbölcső című koreográfia, amit a Honvéd Táncszínház társulata sikerrel mutatott be az Egyiptomban rendezett alternatív színházi fesztiválon.

1998-tól több darabban is koreográfusként dolgozott: 1998-ban Keleti Táncvihar - Cigánytáncok, Egy pár tánc - Kanalas, 2000. Millenniumi Sokadalom, Fekete Gyöngyök - Ballada, Lányjáték, Nagyecsedi Cigánytáncok, 2001. Rókatánc, 2003. Ki népei vagytok? - Somogyi táncok, Mozgásőrületek - Kendős, Kanalas, Szolnoki Szigligeti Színház - Oreszteia.
2000-ben az Azon is túl című önálló darabját a Veszprémi Kortárs Táncfesztiválon, a Trafóban és a Pesti Magyar Színházban is bemutatta a Honvéd Táncszínház.