ExperiDance | oktatok | Tibor

Makovinyi  Tibor

Makovinyi Tibor

Táncművész, koreográfus, táncpedagógus


Táncos pályáját gyerekkorában kezdte Galgamácsán, Vankóné Dudás Juló vezette hagyományőrző csoportban, később a Mosóczi István által alapított néptánccsoportban.

Az Állami Balett Intézet Néptánc tagozatán végzett. A Honvéd Együttes tánckarának táncosa később szólistája és tánckarvezetője volt. Az együttesi évek alatt a néptánc mozgalom összes jelentős alkotójával dolgozott. Tímár Sándor, Novák Ferenc, Kricskovics Antal, Györgyfalvai Katalin, Foltin Jolán, Diószegi László, Zsuráfszky Zoltán, Stoller Antal, Román Sándor, csak néhányan a sok közül.

Az együttesi munka mellett lehetősége volt a kortárs táncművészetbe is belekóstolni, így táncolhatott a Győri Balett, a K.E.T., a FlamenCorazon Arte Táncszínház, ExperiDance táncosaival, Ladányi Andreával és Horváth Zsófiával is.

Nagy élmény volt számára az ott alkotó koreográfusokkal – Markó Iván, Horváth Csaba, Lippai Andrea, Román Sándor, Ladányi Andrea, Horváth Zsófia – a közös munka.

Koreográfusként a Honvéd Táncszínház alkotó műhelyéhez tartozott, de számos amatőr együttesben is készített koreográfiákat (Vasas Táncegyüttes, Bihari János Táncegyüttes, Csepeli Öregtáncosok Együttese, Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes).

Színházakban is számítottak munkájára és dolgozhatott jeles magyar színészekkel és rendezőkkel. Később a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncpedagógus szakán szerzett diplomát néptánc pedagógusként. Oktatóként nem csak Magyarországon dolgozik, hanem Argentína, Uruguay, Brazília Hollandia, Ausztrália, Németországban is szívesen fogadják.